Valitse luontoystävällistä kalaa

Lue, mitkä kalat ovat hyviä sekä sydämellesi että ympäristölle.

Omega-3 on hyväksi sydämelle, immuunijärjestelmälle ja munuaisille. Lisäksi se estää sydän- ja verisuonitauteja. Toisin kuin monia muita välttämättömiä rasvahappoja, meidän on saatava omega-3:sta ja omega-6:sta ravinnosta, sillä elimistömme ei pysty tuottamaan sitä.

Omega-3 -rasvahappoa löytyy pääasiassa rasvaisista kaloista. Mutta samaan aikaan, kun tutkijat kyseenalaistavat omega-3:n terveysvaikutuksia, varoitetaan kalansyönnin kielteisistä ympäristövaikutuksista. Saadaksemme riittävästi omega-3:sta on suositeltavaa syödä kalaa 2 - 3 kertaa viikossa. Miten sitten voi syödä kalaa ja samalla kunnioittaa luontoa?

Tässä ovat kalat, joita voit syödä hyvällä omallatunnolla:

1. Silli

Tämä klassinen herkku sisältää runsaasti omega-3 -rasvahappoja. Silliä saisi käyttää enemmän ihmisravintona ja vähemmän rehuna.

2. Lohi

Lohesta on tullut monen perheen arkipäivää, mutta siihen pitäisi suhtautua luksuksena. Vihreä valo: kasvatetulle, luomumerkitylle lohelle. Keltainen valo: kasvatetulle norjalaiselle lohelle. Punainen valo: Itämeren villi lohi ja chileläinen kasvatettu lohi.

3. Silakka 

 Aivan kuten silli, on tämäkin 'köyhän miehen kala' täynnä terveellisiä omega-3 -rasvahappoja. Kansalliset elintarvikevirastot varoittavat kuitenkin, että Itämeren silakka voi sisältää suuria määriä dioksiinia ja PCB-myrkkyjä, joten syö sitä vain kerran viikossa.

4. MSC-merkityt kalat  

Jokainen voi edistää kestävää kalastusta valitsemalla kaupan kalatiskiltä eettisesti kalastettuja meren herkkuja. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla.

5. Sardiini  

Sardiinin käyttöä pitäisi harkita eli sille näytetään keltaista valoa. Sardiini on ylikalastettu osissa Välimerta. Pohjois-Atlantin kalastusta rajoitetaan selkeämmin, mutta kokonaissaaliin vuosikiintiöt puuttuvat myös sieltä.

6. Makrilli  

Makrilli tomaattikastikkeessa: herkullista, helppoa ja huokeaa. Laita leivän päälle tai salaattiin. Syö kuitenkin vain Pohjois-Atlantin makrillia. Välimeren kanta on vaarantunut.

Lue lisää: WWF:n kalaopas